Translate

torek, 26. marec 2013

Krompirjev souffle s sirom

clip_image001

 

Veliko ljudi se boji pripravljati krompirjev narastek, saj mislijo, da jim bo upadel. Upoštevajte napisano in težko boste zgrešili.

 

Sestavine za 4 osebe

  • 1 kg     krompirja
  • 7     jajc
  • 50 g     gorgonzole
  • 50 g     Cheddar sira
  • 50 g     naribanega edamca
  • 3 žlice     moke
  • 80 g     masla
  • 1 žlička     soli
  • 0,5 žličke     mletega popra

 

 

Priprava

  1. Krompir olupimo, operemo in zrežemo na manjše koščke. Stresemo ga v kozico, zalijemo z vodo, solimo in kuhamo dobrih 20 minut (dokler se ne zmehča; kar preverite tako, da ga prebodete z vilicami ali tanjšim nožem).
  2. Pripravimo model za narastek (okrogla ognjevarna posoda), ga premažemo s 40 g masla  in rahlo ter enakomerno potresemo z moko. Odcedimo kuhan krompir in ga v skledi dobro zmešamo ali pretlačimo v pire, da ostane brez grudic. Pečico vključimo na 220 stopinj.
  3. Ves sir naribamo ali zdrobimo na majhne koščke. Sir stresemo h krompirju, primešamo rumenjake in ostanek masla. Solimo in popramo ter s kuhalnico vse nežno, a dobro premešamo. Sir se mora popolnoma stopiti, tako da dobimo kremasto zmes.
  4. Beljake stepemo z električnim mešalnikom v sijoč in trd sneg, ki ga z žlico ali metlico nežno vmešamo v maso s sirom in krompirjem. V tej fazi nikakor ne smete uporabljati mešalnika, ker bo masa upadla! Mešamo, dokler barve ne postanejo enotne, nato pa kremo zlijemo v pripravljen model. Model potisnemo v pečico in pečemo 30 minut, dokler se ne naredi hrustljava skorjica. Med peko ne odpiramo pečice.
  5. Pripravljen narastek vzamemo iz pečice in ga še toplega ponudimo.

 

Dodatni nasveti

Namesto gorgonzole lahko dodamo sir brie ali kakšen drug sir po izbiri. Lahko uporabimo tudi ementalca.

Da preprečimo upad narastka, upoštevamo način vnosa beljakov v krompirjevo zmes, ne odpiramo vrat pečice in se izogibamo prepihu. Takoj ko jed izpostavimo hladnemu zraku, bo upadla. Narastek, ki zraste čez posodico, dobimo tako, da povišamo rob posode z alufolijo – odrežemo si daljši trak folije, jo prepolovimo in spet prepolovimo, potem pa to ovijemo okoli posodice.