Kako narediti domači kvas?
Potrebujemo:
Velik steriliziran kozarec (za vlaganje)1,5 dl mlačne vode
1 žlička sladkorja
2 veliki žlici moke
........................................................................................
1 jabolko, razrežemo na 4 krhlje in odstranimo pečke.
Postopek:
V kozarec vlijemo mlačno vodo, dodamo sladkor in moko, ter premešamo, da ni grudic.Nato dodamo 4 jabolčne krhlje, z lupino brez pečk.
Kozarec zapremo, ter ga dva dni pustimo pri miru na sobni temperaturi.
Poberemo jabolka ven in kvas je pripravljen.
Količina kvasa, ki ga dobimo zadostuje za dve peki kruha po 2 kilograma.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za pripravo domačega kvasa načeloma potrebujete le moko in vodo, če pa dodate suho sadje, boste proces fermentacije nekoliko pospešili in dobili nekoliko kiselkast okus. Najprimernejša so jabolka, ki pa naj bodo domača ali ekološko pridelana, saj boste potrebovali tudi lupino. (Če niste prepričani o neoporečnosti jabolka, ga za 10 minut potopite v jabolčni kis in nato sperite pod tekočo vodo). Če boste uporabili moko, je najprimernejša, domača moka z mlina. Iz ržene moke bo domači kvas hitro narejen, vendar bo imel nekoliko kiselkast okus.