Sestavine:
4 lončki bele gladke moke
4 jajca
4 lončki mleka
pecilni prašek
12 žličk sladkorja
2 žlički soli
Postopek:
V posodo damo moko, sol in pecilni prašek in vse skupaj dobro pomešamo. V eno posodo damo rumenjake, v drugo beljake, ki jih stepemo v sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in mleko ter zmešamo z mešalnikom. Zmes dodamo posodi z moko, soljo in pecilnim praškom. S kuhalnico dobro premešamo beljake in dobljeno zmes.
Z majhno zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na sredino teflonske ponve, da se razlije v premer okoli 10 cm in zapečemo, dokler se ne pojavijo mehurčki. Nato obrnemo in pečemo do zlato rjave barve.
2. Polnjene palačinke z mletim mesom in bučkami
Sestavine:
6 slanih palačink
1 čebula
1 strok česna
300 g mletega mesa
polovica velike bučke
150 g nasekljanih gob (šampinjoni)
150 g nasekljanega korenčka
150 ml belega vina (Rumeni muškat)
150 ml paradižnikove mezge
sezamova zrna za posipanje
1 jajce
100 ml smetane za kuhanje
sol
poper
zmleti koriander
provansalska mešanica začimb
Postopek:
Najprej pripravimo 6 slanih palačink po svojem receptu in pustimo, da se ohladijo.
Na olivnem olju pražimo čebulo in česen, tako dolgo, da čebula porumeni. Dodamo mleto meso in ga na hitro popečemo. Zalijemo s 50 ml vina ter dodamo nasekljan korenček, gobe in naribano bučko. Vse skupaj začinimo (začinite lahko po želji, zelo okusno pa izpade z zgoraj navedenimi začimbami) in dušimo. Po 10 minutah dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in preostanek vina. Zopet počakamo 5-10 minut, da nadev prevre. Če je nadev še vedno precej tekoč, ga lahko zgostimo z moko, oziroma s škrobom za gostitev hrane.
Na sredino palačinke položimo nadev in jih zavijemo v žepke. Nato jih položimo v podmazan pekač in zalijemo z nadevom, ki nam je še ostal. Jajce umešamo s smetano za kuhanje, polijemo čez palačinke. Po želji posujemo še s sezamom in vse skupaj pečemo 10-15 minut na 200 stopinjah.
3. Pesto palačinke
Sestavine:
Za testo:
0,5 l mleka
25 dag moke
2 jajci
ščep soli
pol kozarčka pesta genovese
Za nadev:
zavitek baby mocarele
10 dag češnjevega paradižnika
kozarček cotagge sira
10 dag mortadele v kosu
nariban parmezan
sol
Postopek:
Iz navedenih sestavin naredimo testo za palačinke, ki smo mu dodali pesto. Spečemo palačinke na maslu.
Naredimo oba nadeva. Narežemo mocarelo in paradižnik in nadevamo polovico palačink. Prepognemo.
Narežemo mortadelo na kvadratke, zmešamo s cotagge sirom, posolimo. Napolnimo drugo polovico palačink in prav tako prepognemo.
Palačinke naložimo v pekač, potresemo s parmezanom in pečemo 20 minut na 180 stopinj.
4. Palačinke z jabolki in karamelo
Sestavine:
Testo:
16 dag bele moke
3 jajca
3 dl mleka
2 dag stopljenega masla
žlica sladkorja
ščepec soli
maslo ali olje za peko
Nadev:
1 kg jabolk
5 dag masla
4 ščepci cimeta
4 žlice tekočega karamela
4 žlice jabolčnega žganja (calvadosa)
sladkor v prahu za posip
Postopek:
Priprava testa:
Maso pripravimo tako, da maslo pomešamo z mlekom. V posodi razžvrkljamo jajca, dodamo moko in sladkor ter zmes razredčimo z mlekom, da dobimo gladko maso. Pustimo stati 1 uro.
Priprava nadeva
Jabolka operemo, olupimo, narežemo na kocke in jih na maslu 10 do 12 minut pražimo. Vmes jih pogosto premešamo. Začinimo s cimetom, dodamo karamel, mešamo še kakšno minuto in odstavimo z ognja.
Priprava:
Iz pripravljene mase za testo spečemo palačinke in jih drugo vrh druge polagamo na krožnik. Pečico segrejemo na 200 °C. Po palačinkah razporedimo jabolčno maso in jih zavijemo v malhe, ki jih pritrdimo z zobotrebcem ali trakom iz lupine limone ali pomaranče. Palačinke segrevamo 10 minut v pečici in jih nato pokapamo s toplim jabolčnim žganjem. Flambiramo jih, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
5. Palačinke z bučkami
Sestavine:
6 palačink
2 manjši bučki ali ena večja
1 lonček kisle smetane
sol
poper
origano
bazilika
sladka smetana (za preliv)
Postopek:
Najprej naredimo 6 palačink. Nato pripravimo nadev za palačinke. Bučki operemo in naribamo. Dodamo kislo smetano in začimbe. S tem nadevom namažemo palačinke (na vsako palačinko gre približno ena velika žlica ali žlica in pol nadeva). Palačinke zložimo v manjši pekač in prelijemo s sladko smetano. Pečemo približno 20-25 minut pri 180 stopinjah.
6. Palačinke
Sestavine:
2 jajci
200 ml mleka
10 dag moke
1 žlica sladkorja ali več, po želji
1 žlica olivnega olja
sončnično olje za peko
Postopek:
Najprej stepemo jajca, potem dodamo mleko.
Dodamo moko, sladkor in olivno olje, vse to stepemo ali zmešamo z mešalnikom.
V ponev damo sončnično olje in maso, ko so spečene, jih pojemo!
7. Ajdove palačinke s špinačo, sirom in gobami
Sestavine:
Za nadev:
500 g sveže špinače
5 strokov česna, narezanega na lističe
1 žlička olivnega olja
sol, poper po okusu
Za palačinke:
1 jajce
2,5 dl mleka
30 g ajdove moke
90 g navadne moke
ščep soli
Za omako:
100 g gobic, po možnosti ne šampinjonov
2 stroka česna, stisnjenega
1 žlička olivnega olja
1 dl sladke smetane (ali pol smetane, pol mleka)
0,25 dl piščančje juhe ali vode
sol, poper
2 vejici timijana
100 g grujera ali kakšnega drugega dobrega sira
Postopek:
Nadev:
Olje segrejemo, dodamo nasekljan česen in ko ta zadiši, dodamo oprano špinačo. Posolimo in popramo ter vsake toliko časa premešamo, da špinača enakomerno uvene (se skuha). Postavimo na stran. Po potrebi odcedimo vodo, ki je ostala v posodi.
Omaka:
Žlički olja dodamo česen, ko ta zadiši, dodamo gobice in timijan. Pražimo 2 do 3 minute, dodamo 1 žličko moke, premešamo ter prilijemo juho (ali vodo) in sladko smetano. Posolimo in popramo. Kuhamo še kakšnih 5 minut. Postavimo na stran.
Palačinke:
Vse sestavine prav na hitro z ročnim mešalnikom ali v blenderju zmeljemo v gladko testo. Spečemo tanke palačinke.
Pekač segrejemo na 165 stopinj
Palačinke posujemo s sirom in samo po sredini naložimo špinačni nadev. Zložimo ter položimo na s peki papirjem obložen pekač. Ponovimo z ostalimi tremi palačinkami. Palačinke pečemo približno 5 do 7 minut ali toliko časa, da se pregrejejo in da so robovi malo zapečeni.
Medtem spet pogrejemo omako. Če se je preveč zgostila, dolijemo malo vode.
Po dve palačinki položimo na krožnik in prelijemo z omako. Postrežemo z zeleno solato.
8. Palačinke v pomarančni omaki z vanilijevim sladoledom in granatnim jabolkom
Sestavine:
4 palačinke
3 dl pomarančnega soka
sok polovice limone
2 jušni žlici kristalnega sladkorja
5 jušnih žlic vode
30 g masla
3 jušne žlice konjaka
Postopek:
Palačinke dvakrat prepognemo in sicer tako, da dobimo trikotnike.
Pripravimo karamel: v ustrezno veliki ponvi (ponev naj bo toliko velika, da vanjo lahko vložimo 4 palačinke tako, da se ne prekrivajo) na močnem ognju kuhamo mešanico vode in sladkorja, da dobimo svetlo rjav karamel. Dodamo maslo (segreto na sobno temperaturo), premešamo in kuhamo, da se maslo popolnoma raztopi. Dodamo pomarančni in limonin sok (previdno, kajti karamel je zelo vroč), premešamo in omako nekoliko reduciramo, da postane gostejša. V ponev vložimo palačinke, oblijemo jih z omako in kuhamo približno 1 minuto. Prilijemo konjak in palačinke v ponvi flambiramo.
Na ogrete servirne krožnike položimo po eno palačinko, polijemo z omako, dodamo kroglico sladoleda, posujemo z zrni granatnega jabolka in ponudimo takoj.
9. Palačinke z mocarelo
Sestavine:
Testo:
15 dag moke (lahko polnozrnate)
7,5 dl mleka
3 jajca
3 žlice naribanega parmezana
Nadev:
1 sesekljana čebula
1 zavitek mocarele (25 dag sira)
50 dag šampinjonov
1 bučka
1 žlica sesekljanega peteršilja
Preliv:
1 zavitek mocarele (25 dag sira)
1 kisla smetana
1 jajce
Postopek:
Testo:
Sestavine zmešamo v maso za palačinke. Spečemo malo debelejše palačinke.
Nadev:
šampinjone očistimo in nareženo na četrtine. Mocarelo narežemo na kocke. Bučki odrežemo konca in jo narežemo na drobno.
Čebulo in bučko zapečemo na maslu. Začinimo s soljo in poprom. Dodamo šampinjone in dušimo. Maso odstavimo s štedilnika ter vmešamo mocarelo in peteršilj.
Palačinke obložimo z nadevom. Zvijemo in zložimo jih v pomaščen pekač.
Preliv:
Mocarelo drobno sesekljamo, dodamo kislo smetano, jajce in sol. Prelijemo palačinke in pečemo v pečici 20 minut na 200 stopinj.
10. Ameriške palačinke s pomarančnim sokom
Sestavine:
1 skodelica je 2,25 dl
2 beljaka
2 rumenjaka
2 skodelici bele moke
žlička pecilnega praška
2 skodelici pomarančnega soka
1 ščepec soli
4 žlice stopljenega masla
Postopek:
Beljake stepemo v sneg.
Rumenjaka, sol in pomarančni sok rahlo zmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom in ko je masa gladka, dodamo maslo. Nazadnje s kuhalnico rahlo vmešamo sneg beljakov.
Žličko olja segrejemo v ne prevroči ponvi. Dodamo zajemalko mase, približno 10 cm premera in obrnemo samo enkrat. Pečene palačinke damo v pokrito posodo, da ostanejo tople in se malo zmehčajo. Serviramo jih s sadnim ali javorovim sirupom, medom ali malo stepene sladke smetane.
11. Palačinke z bučnim oljem
Sestavine:
Palačinke:
5 dl mleka
20 dag moke
3 jajca
sol in poper
olje za peko palačink
Nadev:
12 dag drobno narezanega pora
žlica bučnega olja
4 dag praženih bučnic
2 žlici bučnega olja
12 dag puste skute
strok česna
sol in poper
Postopek:
Najprej pripravimo testo za palačinke. Mleko in moko gladko zmešamo z metlico za sneg. Dodamo jajca, začinimo s soljo in poprom. Maso pustimo nekaj časa nabrekati.
Medtem pripravimo nadev. Narezan por na hitro zdušimo na žlici bučnega olja, nato pa ohladimo. Preostale sestavine za nadev dobro zmešamo z ročnim mešalnikom in dodamo ohlajen por. V rahlo naoljeni teflonski ponvi spečemo tanke palačinke. Odlagamo jih na hladno delovno površino, namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo. Palačinke razrežemo z ostrim nožem na poljubno velike kose, okrasimo s tanko narezanim porom in bučnim oljem ter ponudimo.
12. Polnjene palačinke z mletim mesom
Sestavine:
Za palačinke:
3 - 4 jajca
7 dl mleka
sol
moka (po občutku, da pride srednje gosta masa)
Za mleto meso:
50 - 60 dag mletega mešanega mesa (lahko tudi samo goveje)
3 - 4 večje čebule
3 stroki česna
3 vejice peteršilja
goveja jušna kocka (ali sol)
malo popra
2 žlici sončničnega olja
Za paniranje:
2 jajci
moka
drobtine
Za cvrenje:
najbolje v fritezi
lahko tudi v ponvi
Postopek:
Zmešamo sestavine za palačinke in jih spečemo. Palačinke naj bodo malenkost debelejše kot za mazanje z marmelado.
V posodi razgrejemo olje in dodamo čebulo ter malo soli. Pražimo jo le toliko časa, da postekleni, nato dodamo meso, ki ga s kuhalnico razdrobimo, da ni večjih sprijetih kepic mesa. Dodamo še česen, peteršilj, govejo jušno kocko (ali sol) ter pražimo toliko časa, da se meso pričenja prijemati posode. Takrat prilijemo nekaj vode, da meso ne izgubi sočnosti. Odstavimo in pričnemo s polnjenjem palačink.
Na sredo palačinke damo 2 žlici prepraženega mesa. Levo in desno stran palačinke zapognemo proti sredini, nato pa še zavijemo, da dobimo rolado.
Rolado kar takoj spaniramo v moki, jajcu in drobtinah.
Palačinke ocvremo na srednje vročem ognju, najbolje v fritezi, da se zapečejo zlato rumeno.
13. Palačinke, da dol padeš
Sestavine:
Za palačinke:
0,5 l mleka
24 dag moke
2 jajci
ščep soli
Nadev:
2 mandarini
10 dag višenj iz kompota
5 dag sesekljanih orehov
2 banani
1 jabolko
pest rozin
1 - 2 dl višnjevega kompota
0,03 malibuja ali maraskina
Nuttela
limonin sok
med
sladoled
sladka stepena smetana po želji
Postopek:
Spečemo palačinke.
V širši ponvi ali voku segrejemo narezano sadje, prelito s sokom ene limone in malo medu. Dodamo maraskino ali malibu. Vre naj 2 - 3 minute.
Vsako palačinko na hitro namočimo v sadni omaki, jo damo na krožnik in tretjino nadevamo s sadjem. Dodamo žlico Nuttele, prepognemo v trikotnik.
Na krožnik damo poljubno število palačink, a opozarjam, da je sladica zelo nasitna. Dodamo dve kepici sladoleda in okrasimo s sladko stepeno smetano.
14. Slane palačinke
Sestavine:
4 debelejše palačinke
4 rezine šunke
2 rezini pršuta
4 rezine sira
kajmak
Postopek:
Spečemo malo debelejše slane palačinke.
Namažemo jih z žlico kajmaka in obložimo z rezino šunke, sira in polovico rezine pršuta.
Prepognemo jih, tako da dobimo kvadrat (najprej malo zapognemo na obeh straneh, da sir ne bi iztekel in nato prepognemo na pol). Pogrejemo v mikrovalovni pečici, toliko, da se sir raztopi.
15. Palačinke za alergike na jajca in mleko
Sestavine:
0,4 l sojinega mleka
1 dl vode
12 zvrhanih žlic pirine moke
4 žlice olja
3 žlice sladkorja
Namaz po želji - (marmelada, sojin evrokrem, sladkor, ...)
Postopek:
V sojino mleko dodamo vodo, pirino moko, olje in sladkor ter vse skupaj zmešamo v gladko maso. Pustimo počivati približno 30 minut, da se pirina moka napije tekočine. Pečemo kot običajne palačinke v namaščeni ponvi.
Pečene palačinke namažemo s poljubnim namazom.
16. Palačinke s skuto + osnovni recept za palačinke
Sestavine:
Za osnovni recept:
3 jajca
moka (po gostoti) prbl. pol litra
1 l mleka ali vode
ščep soli
Nadev:
8 - 15 palačink (odvisno, kako na debelo mažete)
30 dag skute
3 jajca
pest rozin (jaz jih ne dam)
polovica kisle smetane
1 vanilijev sladkor
sladkor
olje
Postopek:
Za osnovne palačinke:
vse sestavine zmešamo in stepemo z metlico, tako da ni grudic. Če je potrebno, dodamo še malo moke ali tekočine. V ponev damo malo olja in ostanek zlijemo v kozarec. Vanjo zlijemo ravno toliko testa, da ostane v ponvi 3 - 5 mm testa. Ko se spodaj zapeče jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečeno damo na krožnik.
Palačinke s skuto:
skuto damo v malo večjo skledo. Nanjo ubijemo 2 jajci, umešamo rozine (po želji), sladkor (po okusu) in vanilijev sladkor. Vse to pretlačimo. S to skutino mešanico namažemo palačinke in jih tesno zložimo v namaščen pekač.
Kislo smetano stepemo z 1 jajcem, dodamo malo sladkorja ter žlico moke, enakomerno prelijemo prek jajc in v pečici pečemo 15 - 20 minut pri 120 - 150 stopinjah.
17. Palačinke v barvah
Sestavine:
Za palačinke:
jajca
moka
mleko
vanilijev sladkor
barve za živila
(količine po občutku;)
Polnilo:
1 marelični ali breskov kompot
0,5 dl ruma
žlica ali 2 sladkorja
ščep cimeta
(to je količina za 6 - 8 palačink)
sladka smetana
Postopek:
Najprej naredimo maso za palačinke in jo poljubno obarvamo (kdor noče, lahko pač naredi navadne palačinke). Spečemo. Potem marelice oz. breskve narežemo na majhne kocke, damo v kozico in grejemo. Dodamo rum, sladkor in cimet. Ko se zgosti, napolnimo palačinke, jih zložimo v trikotnike in okrasimo s sladko smetano.
18. Palačinke s šunkinim nadevom
Sestavine:
Za palačinke:
30 dag moke
1 jajce
1 dl mineralne vode
1/4 l mleka
Za namaz:
2 lističa želatine
2 dag masla
2 dag gladke moke
3/16 l mleka
6 rezin delikatesne slanine
0,5 dl sladke smetane
200 dag prešane šunke
Postopek:
Iz sestavin za testo spečemo palačinke. Pustimo, da se ohladijo, medtem pripravimo namaz.
Želatino namočimo v mrzlo vodo. V ponvi raztopimo maslo (lahko uporabimo tudi margarino) in dodamo moko ter neprestano mešamo toliko časa, da se moka zapeče. Prilijemo mleko in še malo pomešamo. Začinimo s poprom in soljo. Ožmemo želatino in jo vmešamo. Šunko zmečkamo s paličnim mešalnikom in ji dodamo prej pripravljeno omako (prepražena moka na maslu in mleko). Masa se mora nekoliko ohladiti (ne sme se strditi), medtem stepemo sladko smetano in še to dobro vmešamo v maso.
Vsako palačinko obložimo s slanino, namažemo s šunkino maso in zvijemo. Za cca. 1/2 ure jih postavimo v hladilnik.
Nato jih narežemo na poševne rezine ter ponudimo z jogurtom, lahko tudi omako z drobnjakom.
19. Palačinke s pomarančo
Sestavine:
moka, jajca in mleko za pripravo 6 palačink
sok treh pomaranč
4 - 5 žlic sladkorja
3 kocke masla
Postopek:
Spečemo 6 palačink in jih pustimo na toplem. Medtem v veliki ponvi stopimo sladkor, da karamelizira. Prilijemo sok pomaranč in kuhamo, da se sladkor raztopi. Na koncu dodamo še kockice masla, da se napravi omaka. Odstavimo z ognja. Vsako palačinko posebej pomočimo v omako, najprej na eni strani in jo obrnemo, tako da je z obeh strani pomočena ter jo nato prepognemo v trikotnik in damo na večji krožnik. Nadaljujemo isti postopek še z ostalimi palačinkami. Na koncu preko vseh polijemo preostanek omake.
20. Prhke palačinke
Sestavine:
Zmešamo:
8 rumenjakov
11 dag margarine
5 žlic sladkorja
Dodamo:
5 dl mleka
sneg 8 beljakov
5 dag moke
Postopek:
Vse zmešamo v takem vrstnem redu, kot je napisano v sestavinah. Palačinke pečemo le na eni strani. Vse skupaj na začetku izgleda, kot da ni uspelo, ampak kar pogumno nadaljujte. Palačinke polagamo na krožnik, ker na koncu vse skupaj pride kot torta. Vmes enkrat namažemo z marmelado, enkrat pa potresemo s kakavom.
Serviramo s sladko smetano.
21. Babičine palačinke
Sestavine:
Testo:
180 - 200 g moke (najbolje polovica gladke in polovica ostre)
ščepec soli
2 jajci
2 dl mleka
olje za peko (po potrebi)
Orehov nadev:
150 g mletih orehov
0,5 dl mleka
0,5 dl sladke smetane
ščep cimeta
2 jedilni žlici mletih keksov (najbolje Albert maslenih keksov)
1 čajna žlička ruma
50 g sladkorja
+ sladkor za posip
Postopek:
Peka testa:
V skledo k moki dodamo polovico mleka, dodamo jajci in sol. Vse skupaj zmešamo (z el. mešalnikom). Nato prilijemo še preostalo tekočino ter znova premešamo, da je testo gladko in brez grudic. V kolikor so palačinke pregoste, dodamo še mleka (po potrebi). Ponev namastimo z oljem, jo ogrejemo in na njej spečemo tanke palačinke (lahko tudi debele - po okusu). Palačinke zlagamo na krožnik.
Priprava nadeva za palačinke:
Zavremo mleko in smetano in polijemo po mletih orehih. Postopoma (med mešanjem) dodajamo cimet, drobtine, rum in sladkor. Ko je nadev premešan, nadevamo vsako palačinko, po želji pa jih lahko potresemo s sladkorjem.
22. Pečene palačinke z lešnikovim nadevom
Sestavine:
Masa za palačinke:
3 jajca
3 dl mleka
30 dag moke
ščep soli
Masa za nadev:
10 dag mletih orehov
4 žlice sladkorja
malo ruma
pol dl mleka ali sladke smetane
Postopek:
Spečemo palačinke iz navedenih sestavin. Za nadev zmešamo navedene sestavine in eno žlico nadeva namažemo po palačinki, ki jo zvijemo. Tako naredimo z vsemi palačinkami, nato jih zložimo v pekač, ki smo ga malce namastili. Čez zložene palačinke polijemo sladko smetano, ki smo ji dodali malo ruma. Damo v pečico za 15 minut na 180 stopinj.
Palačinke kar takoj serviramo na krožnik, lahko jih okrasimo s stepeno smetano.
23. Skutine palačinke s pehtranom
Sestavine:
Za testo:
15 dag moke
3 jajca
4 dl mleka
1,5 žlice razpuščenega masla
cimet
1,5 žlice sladkorja v prahu
Za nadev:
1 kg skute
3 jajca
1 kisla smetana
limonina lupina
6 - 8 žlic sladkorja
2 - 3 žlice posušenega pehtrana
Postopek:
Testo:
V skledo presejemo moko skupaj s soljo. Dodamo jajca in prilijemo polovico mleka. Vse sestavine zmešamo z mešalcem. Postopoma dodamo drugo polovico mleka, sladkor v prahu, cimet in raztopljeno maslo. Še enkrat do konca zmešamo z mešalcem, vendar ne preveč, da ne bodo palačinke gumijaste. Testo pustimo počivati 30 minut.
Medtem pripravimo nadev in sicer tako, da vse sestavine skupaj samo lepo premešamo.
Palačinke spečemo in napolnimo z nadevom (približno 2 žlici nadeva na vsako). Polijemo jih z mešanico jajc in mleka.
Pečico nastavimo na 200 stopinj in pečemo okoli 25 do 30 minut. Na koncu jih potresemo z mletim sladkorjem.
24. Refoškove palačinke
Sestavine:
Masa:
Refošk (domač)
bela moka (po potrebi)
malce mleka
1 - 2 jajci
ščepec soli
malce mineralne vode
olivno olje za pečenje
Nadev:
marmelada
ali doma dušena jabolka
Preliv:
maslo
drobtine
vanilijev sladkor
Refošk
Postopek:
Maso pripravimo kot za navadne palačinke, le da mleko dodamo samo malce na začetku, sicer pa namesto mleka uporabimo Refošk ter na koncu še malce mineralne vode. Pustimo nekaj časa počivati. Tako pripravljeno vijolično maso spečemo na kaplji olivnega olja z obeh strani.
Palačinke premažemo z marmelado (mešano, češnjevo...) ali doma dušenimi jabolki (na maslu pocvremo naribana jabolka s cimetom in sladkorjem) jih zavijemo in položimo v krožnik. Nato jih prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine, prilijemo refošk in dodamo še vanilijev sladkor (po želji).
25. Palačinke z orehi in smetano
Sestavine:
Za palačinke potrebujemo:
3 jajca
2 žlici sladkorja
ščepec soli
3 dl Radenske
1 dl sladke smetane
moka
olje
Za nadev potrebujemo:
10 dag mletih piškotov
15 dag mletih orehov
5 dag mlete čokolade
3 žlice medu
2 - 3 dl mleka
instant otrobi (niso nujni)
Za okrasitev potrebujemo:
sladko smetano
4 dag čokolade za kuhanje
2 žlici olja
Postopek:
Jajca in sladkor stepemo. Dodamo ščepec soli ter 1 dl sladke smetane. Stepamo še naprej in dodajamo Radensko. Potem dodamo še moko in stepamo, dokler ne nastane gladka zmes.
Spečemo palačinke.
Medtem ko se palačinke pečejo, naredimo nadev in okrasitev.
Orehe in piškote natopimo z mlekom (lahko je toplo) ter dodamo otrobe (po želji). Dodamo še mleto čokolado ter zmešamo (z vilico). Med sem dala v skodelico ter mu dodala 2 žlici vode in ga stopila kar v mikrovalovni pečici (1 minuta) in ga dodala k nadevu.
Nadev je gotov, manjka nam samo še okrasitev.
Stopimo čokolado, jaz dam v skodelico olje ter čokolado in 2 minuti topim v mikrovalovni pečici.
Stepemo smetano.
Palačinke nadevamo, jih položimo na krožnik in jih prelijemo s čokolado ter okrasimo s smetano.
26. Ajdove ameriške palačinke
Sestavine:
3/4 skodelice ajdove moke
3/4 skodelice pšenične moke
3,5 žličke pecilnega praška
1/2 žličke soli
1 žlica sladkorja
1 1/4 skodelice mleka
2 beljaka
3 žlice stopljenega masla
Postopek:
V skledo za mešanje damo obe moki, pecilni prašek, sol in sladkor ter premešamo. Dodamo mleko, beljaka in maslo ter zmešamo v gladko testo. V vroči ponvi spečemo palačinke na malo olja. Če imamo večjo ponev, lahko pečemo po tri palačinke (premer prb. 10 cm) naenkrat. Ker je testo bolj gosto, palačinke pri vlivanju oblikujemo z zajemalko. Ko so pečene, jih zlagamo na kup, med dve palačinki pa dodamo košček masla. Pred serviranjem je dobro, če kupček nekaj časa stoji, da se maslo stopi. Postrežemo jih lahko z različnimi sladkimi stvarmi: medom, javorjevim sirupom ali marmelado.
27. Vzhajane palačinke
Sestavine:
Testo:
8 dl mleka
9 dl moke
3 žlice sladkorja
2 jajci
1/2 žličke soli
1/2 zavitka kvasa
Namaz:
marmelada (domača slivova)
skuta
sladka smetana
Postopek:
V 1 dl mlačnega mleka zamešamo žlico sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo, da kvas vzhaja. Iz ostalih sestavin zamešamo maso in ji dodamo vzhajan kvas. Maso pustimo vzhajati na toplem kako uro in pol do dve uri. Ko pečemo palačinke, vedno zajemajmo samo od zgoraj in ne mešamo mase. Ker je masa bolj gosta in se težje razliva po ponvi, delamo malo manjše palačinke od običajnih. Pečemo pa na zmernem ognju malo dlje, ker so te palačinke tudi debelejše. Pečene palačinke namažemo z marmelado, posujemo s skuto in prelijemo s sladko smetano.
Palačinke se ne zvijajo, pač pa se jedo z vilico in nožem.
28. Čoko palačinke
Sestavine:
3 dl mleka
1 jajce
3 žlice čokolešnika
ščepec soli
8 žlic moke
Postopek:
Mleko, jajce, sol, moko in Čokolešnik zmešamo z električnim mešalnikom in iz dobljene mase spečemo palačinke.
29. Palačinke s skuto
Sestavine:
Palačinke:
2 jajci
2 žlici sladkorja
ščepec soli
pol litra mleka
2 dl Radenske
moka po potrebi
olje za peko
Nadev:
1/2 kg nepasirane skute
4 žlice kisle smetane
2 žlici sira za mazanje (smetanov)
5 žlic sladkorja
250 ml sladke smetane
2 vrečkici vanilijevega sladkorja
3 jajca
Postopek:
Palačinke: naredimo maso kot ponavadi, le da je ta lahko malo bolj gosta - da bodo palačinke debelejše. Spečemo jih vsaj 12.
Nadev:
sladko smetano zmešamo z dvemi žlicami sladkorja, da se sladkor stopi in jo nato stepemo (če imate že sladkano sladko smetano npr. hulala, dodajanje sladkorja ni potrebno). Potem dodamo skuto, kislo smetano, sir, 3 žlice sladkorja ter vanilijev sladkor - teh sestavin ne stepamo s mešalnikom (ker je potem vse skupaj preredko, ker "razbijemo" skuto). Na koncu dodamo še 3 že stepena jajca. In vse skupaj na rahlo premešemo, lahko z vilico.
Ko so palačinke pečene, jih nadevamo z dvemi žlicami nadeva ter zvijemo v "lulčke" in položimo v pekač, v katerega jaz dam tudi peki papir, da nimam preveč dela s pomivanjem.
Ko nadevamo in zložimo palačinke v pekač, bi nam moralo ostati še nadeva, katerega polijemo čez palačinke. Pečico segrejemo na 170 stopinj ter palačinke pečemo 25 minut, da porjavijo.
30. Palačinke s puranovim mesom
Sestavine:
8 palačink
25 dag puranovega (piščančjega) mesa
1 žlica Vegete
4 dag margarine
muškatni orešček
1 do 2 kisli kumarici in rdeči papriki
1 dcl kisle smetane
moka
jajca
drobtine in olje za praženje
Postopek:
Meso narežemo na kocke in ga prepražimo na margarini. Potresemo ga z Vegeto in pustimo, da se malo duši. Ko meso dobi lepo rumeno barvo (po 10 minutah), mu dodamo nastrgan orešček, dobro narezane kumarice in paprike (na majhne koščke). Pražimo še 5 minut, nato dodamo kislo smetano. Priporočam vam, da predno se lotimo kuhanja, naredimo 8 palačink in jih pustimo, da se ohladijo. Nadev nato namažemo na palačinke in jih zavijemo kot sarme. Na koncu palačinke paniramo (moka, jajce, drobtine) ter jih popražimo na olju.
31. Gratinirane palačinke
Sestavine:
250 g skute
50 g šunke (na drobno zrezane)
100 g sira (topljiv in malo parmezana)
jajce
sol
bešamel
palačinke
Postopek:
Vse navedene sestavine zmešamo v skledi in z njimi nadevamo palačinke, ki smo jih spekli po svojem receptu. Pomembno je, da so brez sladkorja. Palačinke zložimo v ognjevaren pekač, prelijemo jih z bešamelom, v katerega smo primešali malo topljivega sira in s tem prelijemo zvitke. Vse skupaj damo v pečico, da se na vrhu rahlo zapeče.
32. Palačinke s smetano in kokosom
Sestavine:
Za palačinke:
2 jajci
žlica sladkorja
ščepec soli
10 - 15 žlic moke
3 dl mleka
voda
naribana limonina lupina
vanilijev sladkor
1/2 pecilnega praška
Nadev:
3 - 4 dl sladke smetane (alpska)
sladkor v prahu
vanilijev sladkor
4 - 5 žlic kokosove moke
1 bela čokolada
Postopek:
Iz sestavin za palačinke pripravimo gladko maso in spečemo tanke palačinke.
Belo čokolado raztopimo. Sladko smetano zavremo, ji dodamo sladkor v prahu (po okusu), vanilijev sladkor, raztopljeno čokolado in kokosovo moko. To mešamo, dokler se malo ne zgosti. Odstavimo z ognja in pustimo, da se shladi. Namažemo po palačinkah. Okrasimo s sladkim grehom.
33. Zapečene palačinke
Sestavine:
Palačinke:
0,5 l mleka
1 jajce
sol
moka
Nadev:
0,20 dag slanine
3 bučke (srednje velike)
4 srednje veliki korenčki
0,20 dag mozzarelle
sol
poper
česen
drobnjak
timijan
Preliv:
0,25 l sladke smetane
2 jajci
2 žlici kisle smetane
2 žlici moke
sol in poper
0,10 dag mozzarelle
Postopek:
Iz sestavin za palačinke naredimo testo in spečemo 5 tankih palačink.
Na olju prepražimo česen in slanino, dodamo narezane bučke v kolutih ter naribano korenje. Dodamo začimbe, sol in poper. Pražimo ca. 10-15 min. Narahlo ohladimo ter dodamo naribano mozzarello.
Nadev zavijemo v palačinke, ki jih polagamo v namazan pekač.
Prelijemo z mešanico kisle smetane, sladke smetane, soli, popra, jajc, moke in preostankom naribanega sira. Pečemo v pečici pri 180-190 stopinjah cca 30 min. Toliko, da dobimo zlatorjavo barvo.
34. Palačinke z jabolki
Sestavine:
palačinke
jabolka
limonin sok
sladkor
kisla smetana
maslo
margarina
Postopek:
V spečene palačinke nadevamo naslednjo jabolčno maso: olupljena in naribana jabolka podušimo na koščku masla, dodamo malo limoninega soka in zares malo sladkorja.
Palačinke zvijemo in jih nadevamo v pomaščen pekač, prelijemo s kislo smetano (okrog 0,4 l) in damo v prej ogreto pečico na 150 - 200 stopinj. Pečemo, dokler smetana malo ne porjavi.
35. Skutine palačinke
Sestavine:
Testo:
2 jajci
5 dcl mleka
1 dcl Radenske
25 dkg ostre moke
žlička sladkorja
žlička soli
Nadev:
0,5 kg pasirane skute
1 jajce
1 vanilin sladkor
3 žlice sladkorja
1 navaden jogurt
Preliv:
2,5 dcl sladke smetane
Postopek:
Sestavine za testo zmešamo in pustimo stati 10 min. Nato spečemo palačinke in naredimo nadev.
Skuti dodamo jajce, vanilin sladkor, jogurt, 3 žlice sladkorja in vse skupaj zmešamo.
Na sredino palačinke damo po 2 žlici nadeva in ga razmažemo po palačinki, vendar ne čisto do roba.
Palačinke zvijamo tako kot kanelone in jih zlagamo v narahlo pomaščen pekač.
Pečemo jih 45 min pri temperaturi 200 stopinj, nato pekač vzamemo ven in palačinke polijemo s sladko smetano, damo nazaj v pečico in pečemo še 15 min. Ponudimo še tople.
36. Lešnikove palačinke
Sestavine:
Za testo:
¼ l mleka
140 g polnovredne moke
3 rumenjaki
3 beljaki
1 velika žlica sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
ščepec soli
1/2 naribane lupine limone
Za nadev:
200 g naribanih orehov ali lešnikov
1/8 l sladke smetane
2 jedilni žlici medu
ščepec mletega cimeta
1 vrečka vanilin sladkorja
Postopek:
Vse sestavine razen beljaka zmešamo. Iz beljakov naredimo sneg in ga vmešamo v prej narejeno maso. Palačinke zlatorjavo zapečemo.
Za nadev v kozici segrejemo smetano in med. Dodamo vanilin sladkor, lešnike in cimet.
Nadev pomažemo po palačinkah in jih oblikujemo v trikotnike.
37. Palačinke Balaton
Sestavine:
Testo:
2 jajci
5 dcl mleka
20 dkg ostre moke
1 žlica sladkorja
Nadev:
15 dkg mletih orehov
8 dkg sladkorja
1 dcl mleka
5 dkg rozin
1 žlica ruma
Preliv:
2 dcl sladke smetane
8 dkg čokolade za kuhanje
2 žlici sladkorja
1 rumenjak
Postopek:
Vsebino za testo zmešamo in pustimo stati 30 min. Spečemo palačinke, jih namažemo z nadevom in 2 x prepognemo.
Nadev:
orehe polijemo s toplim mlekom, dodamo sladkor, rozine in rum ter zmešamo.
Preliv:
na rahlem ognju stopimo naribano čokolado, dodamo sladko smetano, pregrejemo in vmešamo penasto zmešan rumenjak s sladkorjem ter prelijemo po palačinkah!
38. Špinačne palačinke
Sestavine:
Za palačinke:
2 jajci
2 dcl mleka
13,5 dkg moke
ščepec soli
Za nadev:
35 dkg špinače
10 dkg skute
1 jajce
žlica drobtin
sol, poper
Za bešamel:
3 dcl mleka
3 dkg margarine
2 dkg moke
muškatni orešček
sol,poper
10 dkg naribanega sira
Postopek:
Z mleka, jajc, moke in soli pripravimo običajno testo za palačinke, ki naj stoji vsaj pol ure. Na malo olja spečemo eno za drugo približno šest tankih palačink.
Za nadev špinačo skuhamo in sesekljamo. Primešamo ji skuto, jajce, drobtine, posolimo in popopramo.
Z nadevom napolnimo palačinke in jih tesno zavijemo ter položimo drugo poleg druge na pekač.
Pripravimo bešamel: Margarino razpustimo, dodamo moko, malo prepražimo in prilivamo mleko. Mešamo z metlico, da zavre in se zgosti. Odstavimo, začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom.
Z bešamelom prelijemo palačinke v pekaču, na debelo potresemo z naribanim sirom in na hitro zapečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 10-15 minut.
39. Palačinke z mesom
Sestavine:
moka
mleko
jajca
mleto mešano meso (svinjsko+goveje 50/50) čebula
česen
trši sir za ribanje
Postopek:
Specite palačinke po klasičnem receptu in jih odložite za kasneje.
Na olju prepražite drobno sesekljano čebulo, da lepo porjavi. Dodajte približno 0,5 kg mletega mesa in ga zdušite. Dodajte sol, poper in česen in vse skupaj dobro zdušite. Po potrebi zalijte z malo juhe, da ne bo masa presuha.
Ko je meso pripravljeno, ga namažite po palačinki ( enako kot bi mazal marmelado) in palačinko zvij v "rolado". Ko tako pripraviš več zvitih palačink, jih zloži v pekač in po njih naribaj sir (več ga je, bolje je)in vse skupaj daj v pečico za toliko časa, da se sir razpusti in dobi malo barve. Serviraj takoj. Palačinke so zelo nasitne.
40. Ameriške palačinke 2
Sestavine:
jajce
skodelico moke
malo pecilnega praška
skodelico mleka
ščepec soli
maslo
javorjev sirup
banane
nasekljane lešnike
Postopek:
V posodici penasto zmešajte jajce, moko, pecilni prašek, mleko in ščepec soli. Moko in mleko odmerite z isto skodelico.
V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte košček masla, nato na vročo ponev z zajemalko vlivajte palačinke - ena zajemalka je dovolj velika za eno majhno palačinko, zato jih na veliki ponvi lahko pečete več hkrati. Palačinke pečite minuto ali dve, nato jih, spodaj že lepo rjave, obrnite s kuhinjsko lopatico. Pečene palačinke prenesite na krožnik, postopek pa ponavljajte, dokler ne porabite vse mase - vmes ne pozabite dodati še košček ali dva masla.
Pečene palačinke oblijte z javorjevim sirupom, obložite z bananami - svežimi ali hitro prepraženimi na maslu in potresite z grobo nasekljanimi lešniki.
41. Čokoladne palačinke
Potrebujete:
20 dag moke
2 žlici kakava v prahu (s čim višjim deležem kakava)
2 jajci
4 dl mleka
sol
maslo
Priprava:
Moko, kakav v prahu, jajci, mleko, žličko mehkega masla in ščepec ali dva soli z metlico zmešajte v gladko testo.
Če je testo zelo redko, dodajte malo moke, če pa je pregosto, prilijte malo mleka.
Testo pustite počivati vsaj petnajst minut.
Na maslu (ali na olju) specite tanke palačinke.
Še vroče palačinke lahko nadevate z različnimi dobrotami: s čokolado, ki se bo v vročih palačinkah sama raztopila, sadjem (borovnicami, malinami, ribezom, breskvami, bananami), sladoledom, stepeno smetano, marmelado ... Kombinacij je nešteto.
Nadevane palačinke zložite na četrtine in postrezite.
42. Palačinke s čokolado in banano
Potrebujete:
25 dag moke
3 jajca
5 dl mleka
sol
maslo
15 dag čokolade za kuhanje
mleti cimet
4 banane
Priprava:
Z metlico dobro razmešajte moko, ščepec ali dva soli, malo mleka, pol žličke mehkega masla in jajca.
Ko dobite gladko testo, prilijte ostalo mleko in razžvrklajte. Če imate občutek, da je testo pregosto, dodajte malo mleka (ali mineralne vode), če pa se vam zazdi preredko, dodajte žlico ali dve moke.
Na maslu specite čim tanjše palačinke.
Čokolado nalomite na koščke, stresite jih v kozico in to postavite na posodo z vročo vodo, da se čokolada lepo raztopi. Začinite jo z malo mletega cimeta.
Banane olupite in narežite na kolesca.
Palačinke namažite s čokolado, obložite z banano ter jih zložite na četrtine.
Po želji palačinke obložite s stepeno smetano, potresite z nasekljanimi mandlji, lešniki ali orehi ...