Translate

petek, 14. februar 2014

Brownie tortica

Brownie tortica




Preprosta in hitro pripravljena čokoladna tortica, s katero boste zagotovo naredili vtis.
Sestavine za 6 oseb
  • maslo in moka za pekač
  • 250 g temne čokolade
  • 200g masla
  • 0,5 žlice instant kave
  • 3 velika jajca
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 180g sladkorja
  • 110g moke
  • 0,25 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
 
Priprava
  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel pekač za torte s snemljivim obodom (premera 23 cm) dobro namastimo z maslom in poprašimo z moko. Odvečno moko odstranimo. Čokolado nalomimo (ali narežemo) na manjše koščke. Tudi maslo narežemo na manjše koščke. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.
  2. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, ki jo do 1/3 napolnemo z vodo. Nanjo postavimo ognjevarno skledo in pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. V skledo stresemo koščke masla in čokolade, nato pa jih stopimo nad vodno kopeljo. Ko se maslo in čokolada stopita, dodamo kavo, vse skupaj dobro premešamo, odstavimo in ohladimo.
  3. V skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo jajca, vanilijevo aromo in sladkor. Hitrost mešalnika znižamo in v jajčno zmes počasi vmešamo stopljeno čokoladno zmes. Dodamo mešanico suhih sestavin in vse skupaj hitro premešamo. Testo pretresemo v pripravljen pekač in po vrhu enakomerno pogladimo. Torto pečemo v ogreti pečici 30 do 35 minut. Ko torta po vrhu razpoka, v sredini pa je še vlažna, je pečena.
  4. Pečeno torto vzamemo iz pečice in približno 15 minut hladimo v pekaču. Nato previdno odstranimo obod in torto preložimo na servirni krožnik ali pladenj. Torto dobro ohladimo. Ohlajeno torto postrežemo s stepeno smetano, čokoladnim ali sadnim prelivom.