Blitva s s kruhovim narastkom
Hitra in enostavna priprava
Sestavine:
nekaj listov blitve
2 dcl mleka
malo soli
Za kruhov narastek:
kosi starega kruha ali žemelj,
mleko (količina je odvisna koliko kruha imamo)
3-4 jajca
žlica sladkorja
Priprava kruhovega narastka:
V skledo nadrobimo stari kruh ali žemlje čim bolj na drobno. Vse skupaj prelijemo z toliko mleka, da je z mleko prepojen ves kruh vendar ne kaplja z njega. Moramo dobiti še vedno kompaktno maso, s katere se ne cedi mleko.
Iz jajc ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov zmešamo sneg, nato vmešamo v beljake še žlico sladkorja. Nato rumenjake penasto zmešamo, ter jih primešamo stepenemu snegu. Vse skupaj zmešamo z maso iz kruha in mleka. Vse skupaj stresemo v pekač in pečemo pri 180°C približno 40 min. Da narastek nekoliko naraste in se zlato rumeno zapeče.
POZOR: Vzeti moramo dovolj velik pekač, da narastek ne zraste mimo pekača!
Priprava blitve:
Liste blitve dobro opremo in jih blanširamo v vreli in slani vodi približno 15 min oz. da se zmehča.
Vodo odcedimo ter blitvo sesekljamo z paličnim mešalnikom v povsem gladko zmes.
Vse skupaj kuhamo v vrelem mleku, ki smo mu dodali ščep soli približno 10 min. Vmes lahko vmešamo tudi malo masla po okusu.
Serviramo toplo, kakor tudi kruhov narastek.
Kruhov narastek narežemo na kocke ali pravokotnike, ter jih položimo v krožnik, vmes pa prelijemo blitvo.
Okusna, enostavna in hitro pripravljena jed.