Zelena Sladica
Sestavine:
Nekaj listov blitve
suhi kruh ali 2-3 žemlje
1 kisla smetana
2 dcl mleka
3 jajca
žlica sladkorja
malo soli
1 pecilni prašek
1 čebula
konica pekočega feferona ali malo čilija.
za oreh velik kos masla
Priprava:
Liste blitve operemo, ter jih približno 15 minut blanširamo v vreli vodi, kateri smo dodali ščep soli in malo pekočega feferona ali čilija. Ne velja pretiravati s feferonom in čilijem.
Blanširano blitvo in eno srednje veliko čebulo sesekljamo v s paličnim mešalnikom v gladko maso.
V drugi posodi si pripravimo suhi kruh ali suhe žemlje. Kruh ali žemlje nadrobimo na čim manjše kose, ter dodamo mleko in kislo smetano. Vse skupaj zmešamo v gladko maso, s katere se ne sme cediti mleko. Torej kruha mora biti toliko, da popije vse mleko.
Na koncu še ločimo beljake in rumenjake, ter jih penasto zmešamo. Iz beljakov stepemo sneg, kateremu dodamo sladkor, po okusu lahko tudi vanilij sladkor. Rumenjake zmešamo, jim dodamo maslo, dobro premešamo, dodamo še pecilni prašek ter vmešamo stepeni sneg.
Tako dobljeno maso zmešamo skupaj z maso iz kruha, mleka in kisle smetane. Ko je vse dobro premešano, dodamo prej narejeno zmes iz blitve, katero predhodno ohladimo.
Vse skupaj zmešamo v gladko maso in prelijemo v stekleni pekač, ter pečemo v ogreti pečici na 200°C približno 40 minut.
Serviramo, ko se nekoliko ohladi, ker jo lažje razrežemo.
Zeleni dober tek!